Vuodenvaihteen touhuja

Uuden kynnyksellä

Näin taas käymme kohti seuraavaa vuotta ja vanha on aika laittaa pakettiin. Kaikilla yrityksillä ei toki suinkaan pääty tilikausi 31.12. mutta suurimmalla osalla varmasti, joten nyt viimeistään etsitään puuttuvia kuitteja kovalla tohinalla.

Kirjanpitäjät tarjoilevat jatkuvasti selvittelytiliä katsottavaksi ja muutenkin olisi kiire. Selvittelytili kannattaa kuitenkin käydä läpi, sillä jos kuittia ei löydy eikä kopiotakaan ole saatavilla, kirjanpitovelvollinen saa lain mukaan laatia selvityksen ostosta/kulusta itse. Selvityksessä tulee käydä ilmi samat asiat kuin kuitista; mitä on ostettu, koska, keneltä ja hinta. Vaikka näistä itse tehdyistä selvityksistä ei saakaan vähentää arvonlisäveroa, niin tuloverotukseen ne kuitenkin käyvät. Tosin tolkku kaikessa, nimittäin jos kuitteja puuttuu paljon, verottaja saattaa verotarkastuksen yhteydessä katsoa teon tahalliseksi ja näin ollen kulun yrittäjän omaksi henkilökohtaiseksi kuluksi. Tästä syystä on syytä pitää hyvä huoli yrityksen kuiteista ja laskuista, vaikka tämä takaportti onkin olemassa.

Mutta suurin pointti tässä siis: Jos kuitti on kateissa eikä kopiotakaan ole saatavilla, älä jätä tositetta pois kirjanpidosta vaan laadi se itse!

Muutoksia yhteisöille 2017-2019

Marraskuusta 2017 alkaen osakeyhtiöiden ja muiden yhteisöjen verotukseen on tullut useita muutoksia. Mm. ennakon täydennysmaksu korvattiin verovuoden jälkeen määrättävällä, yrittäjän itse hakemallam lisäennakolla ja maksuaika ilman korkoa lyheni. Uusi ennakkomenettely  Tuloverot maksetaan verolajin omalla viitteellä ja OmaVero korvasi Yhteisöjen Veroilmoituspalvelun. OmaVeron kautta siis annetaan nykyään myös tuloverojen veroilmoitus. Yhteisöjen on myös tehtävä ennakkoa koskevat hakemukset ja annettava tuloveroilmoituksensa sähköisesti. Lakimuutokset tulivat voimaan 1.11.2017 yhteisöillä ja yhteisetuuksilla verovuoden 2017 osalta ja muilta verovelvollisilta verovuoden 2018 osalta.

OmaVeron kautta haetaan myös muutosta ennakkoveroille tai maksujärjestelyä, samoin verovelkatodistuksen saa tätä kautta. OmaVerossa näkyy nykyään myös yhteisöjen ennakkoveroerät ja ne pystyy maksamaankin sieltä suoraan. Ts. monta hyvää uudistusta ja nämä laajenevat pikkuhiljaa myös toiminimiyrittäjille.

2019 vuoden marraskuusta OmaVeroon on tullut lisää uudistuksia, mm. kiinteistövero, varainsiirtovero, rakentamisilmoitukset ja ALVEU- ja Arvonlisäveron erityisjärjestelmä -palvelut on lisätty tätä kautta ilmoitettaviksi.

Muutoksiin kannattaa yrittäjän itsekin tutustua: Verotuksen muutoksia

Ja näihin tunnelmiin

Uudistusten myötä on hyvä lähteä uuteen vuoteen, sillä 2017 vuonna astui voimaan myös yrittäjävähennys, mikä keventää noin 176 000 elinkeinoharjoittajan verotusta. Vähennys on viisi prosenttia toiminimien, avointen yhtiöiden ja kommandiittiyhtiöiden tulosta, käytännössä se merkitsee noin kahden prosentin kevennystä yrittäjien verotukseen.

Toivottelen kaikille yrittäjille menestyksekästä vuotta 2018, jaksamista ja lisäksi sopivasti onneakin matkaan!

Leave a comment

© Copyright 2014 - Kirjanpitosi.fi