Tulorekisteri

Tulorekisteri 1.1.2019 alkaen

Mitä pitää huomioida, kuinka tulee valmistautua, mikä tulee muuttumaan? Monia kysymyksiä herää ja tilitoimistoissa ollaan varmasti näitä pohdittu jo jonkin aikaa ja valmistauduttu tulevaan.

Mitä ne muutokset sitten ovat?

Palkkatiedot on ilmoitettava tulorekisteriin saajakohtaisesti 5 arkipäivän kuluessa suorituksen maksamisesta ja kerran kuussa annetaan lisäksi työnantajan erillisilmoitus, viimeistään palkanmaksukuukautta seuraavan kalenterikuukauden 5. päivänä. Tähän asti ns. yhteenvetotiedot on annettu kerran kuussa (tai vuosineljänneksessä, mikäli ilmoituskausi on ollut pidennetty) ja saajakohtaiset tiedot erikseen kaikille niille tahoille jotka tietoja tarvitsevat, kerran vuodessa. Ts. vuodenvaihteen ilmoitukset tulevat poistumaan eikä tietoja tarvitse ilmoittaa erikseen esim. eläkevakuutusyhtiöille, työttömyysvakuutusrahastolle ja verottajalle, vaan nämä saavat itse tiedot tulorekisteristä reaaliaikaisesti.

Tämä sinänsä kuulostaa hyvältä uudistukselta, haastetta tähän tuo ilmoitusajan lyhentyminen, mutta kaikkeenhan tottuu, eikös? Ehkä eniten mietityttää pienten osakeyhtiöiden omistajapalkansaajat. Monesti on otettu palkkaa pitkin kuukautta ja ilmoitettu yhteissumma sitten palkanlaskijalle, joka tämän perusteella laskee palkan ja antaa ilmoituksen ikäänkuin jälkikäteen. Näin ei jatkossa voida toimia, vaan jokainen palkkaennakkokin on ilmoitettava 5 päivän kuluessa maksamisesta. Tässä täytyy siis vain ottaa käyttöön uusi tapa yhdellä rysäyksellä, mutta mikäli tähän ei olla valmiita, helpointa onkin ehkä laskea palkat ns. ennakkoon ja yrityksen velaksi osakkaalle, jolloin palkkaa voi nostaa edelleen samaan tapaan, mutta ollaan toimittu lain mukaan.

Palkanlaskijan kannalta hyvä asia on vuodenvaihteen työmäärän vähentyminen, näin olen ainakin monesta kohtaa saanut lukea. Toisaalta, sama asia onkin nyt tehtävä 12 kertaa vuodessa, myös vuoden vaihteessa, joten tiedä häntä.

Olethan muistanut..

Muista varmistaa, että olet antanut palkanlaskijalle suomi.fi-palvelun kautta valtuuden hoitaa ilmoitukset. Vanhat katso-tunnisteet eivät kelpaa tulorekisteriin.

Näihin tunnelmiin ja uuteen viikkoon uudella vauhdilla,

Mia

Leave a comment

© Copyright 2014 - Kirjanpitosi.fi