Pohdintaa positiivisesti
Mietin tuossa, itsekin yrittäjänä, yleistä ajatusta alvista. Meillä yrittäjillä on tunne, että sen joutuu valtiolle maksamaan ja vieläpä etukäteen, joten ensin muutama kaunis ajatus.
Tosiasiassahan arvonlisävero on välillinen vero, jonka yrittäjä perii kuluttajalta ja välittää valtiolle. Oman tuotteensa tai palvelunsa hinnoittelussa kannattaa yrittäjän huomioida tämä ehdottoman tarkasti. Yrittäjä itse ei joudu yrityksen ostoista arvonlisäveroa maksamaan, vaan saa vähentää oman myyntinsä verosta ostojen veron, onhan alv kulutusvero, joka lankeaa kuluttajan maksettavaksi. Kuulostaa paljon mukavammalta kaverilta alvi tämän ajatuksen kanssa.
Ja etukäteen maksamisesta.. Tosiasiassahan useimmiten kirjoitetun laskun eräpäivä on jo ennen kuin arvonlisävero erääntyy maksettavaksi. Vaikka päiväisin laskun kuun viimeiselle päivälle, ja antaisin kuukauden maksuaikaa, niin vero laskusta erääntyy vasta 12 päivän päästä tästä. Eli olen jo saanut rahan laskusta, josta arvonlisäveron välitän eteenpäin.
Pohdintaa realistisesti
Mutta mutta, ettei nyt kuulostaisi liian ruusuiselta, niin palataanpa maan pinnalle. Poikkeuksen tekee tietenkin tilanteet, joissa jostain syystä joutuu saataviaan odottelemaan tai perimään. Nykyhetkellä talouden tilan ollessa tässä mallissa, että maksuajat vääjäämättä näyttävät venyvän, tämä voi olla kohtalokasta yritykselle. Lisäksi pitääkseen asiakkaansa ja saadakseen tuotteitaan kaupaksi, pk-yritykset usein rahoittavatkin asiakkaitaan antamalla suoraan pidempiä maksuaikoja, vaikkei siihen välttämättä olisi varaakaan. Kilpailu on kuitenkin kovaa ja kaiken lisäksi vielä suoriteperusteinen arvonlisävero.
Helpotusta saattaa olla näkyvissä, sillä 14.1.2015 Yrittäjäsanomat uutisoi valtiovarainministeriön selvittäneen siirtymistä maksuperusteiseen arvonlisäveroon pk-yritysten osalta. Tämä olisi loistava uudistus, mikä auttaisi montaa yritystä säilyttämään likviditeettinsä, lyhentämään omia maksuaikojaan ja vähentämään ylimääräisiä viivästysmaksuista tai -koroista aiheutuvia kustannuksia. Olisihan tämä valtion omakin etu pitkällä tähtäimellä; Yritystoiminta Suomessa jatkuisi ja tuloverot kasvaisivat. Merkitys mielestäni korostuu etenkin kun sote- menoista aiheutuu valtavia kustannuksia tälläkin hetkellä ja jos yrittäjä jää työttömäksi, on sillä merkitys valtion talouteen myös tätä kautta.
Mielenkiinnolla siis odotan, osaako uusi hallitus tehdä ratkaisuja kauaskantoisesti vai jatketaanko ”heti-kaikki-pois-hinnalla-millä-hyvänsä”- mentaliteetilla.
Ja lopuksi yleistä tietoa käyttöön, ole hyvä
Käytettävät verokannat Suomessa
24 %
- Yleinen verokanta (tavarat, palvelut ja esim. asiakkaalta laskutetut km- kulut)
14 %
- Elintarvikkeet
- Ravintola- ja ateriapalvelut
- Eläinten rehut
- (ei eläimet, alkoholijuomat ja tupakka)
10 %
- Henkilökuljetukset
- Kirjat
- Liikuntapalvelut
- Lääkkeet
- Majoituspalvelut
- Pääsyliput kulttuuri-, sirkus- ja urheilutapahtumiin, elokuviin ja huvipuistoihin
- Vähintään kuukaudeksi tilattujen sanoma- ja aikakauslehtien myynnit
0 % Vienti
- Suomen ulkopuolelle suuntautuvat tavarakuljetukset
- Yleishyödyllisten yhteisöjen jäsenlehtien myynti
- Kansainvälisessä liikenteessä käytettävien vesialusten ja kansainvälistä liikennettä harjoittavan yhtiön ilma-alusten myynti
Verovapaat
- Sairaanhoito, lääkärinhoito, hammashoito
- Sosiaalihuoltoon ja sosiaaliturvaan liittyvät palvelut
- Koulu- ja yliopisto-opetus, ammattikoulutus (lain nojalla järjestetyt)
- Rahoitus- ja vakuutuspalvelut (ei kuitenkaan tallelokeroiden vuokraus ja neuvontapalvelut)
- Arpajaiset ja rahapelit,
- Esiintyvien taiteilijoiden palkkiot
- Kiinteistöjen sekä rakennusmaan myynti
- Julkiset hautauspalvelut
Alv- laista löytyy tyhjentävä lista. Mikäli omaa alaa ei löydy listasta, sovelletaan yleistä alv- kantaa 24 %.
Arvonlisäverolaki määrittää myös laskumerkintävaatimukset!
Alv:n valvontajaksot
Alv ilmoitetaan kausiveroilmoituksella joko kuukausittain, neljännesvuosittain tai vuosittain. Myös alv:n tilitysjakso on sama.
Liikevaihdon määrästä riippuu, mikä on oikea ilmoittamis- ja maksumenettely.
Yleisin on kuukausi-ilmoittaminen, neljännesvuosimenettely koskee alle 50 000 liikevaihtoa ja vuosi-ilmoitus menettelyssä voi olla alle 25 000 liikevaihdolla. Alkutuottajat ja kuvataiteilijat sen sijaan voivat olla vuosimenettelyssä riippumatta liikevaihdon määrästä.
Valvontajakson voi itse valita myös lyhyemmäksi kuin liikevaihto määrää, valinta sitoo kolmeksi vuodeksi kerrallaan.
Tietoa laskemisesta, maksamisesta ja ilmoittamisesta
Liikevaihto = veron peruste
Verollinen hinta = Liikevaihto X (100+sovellettava verokanta)/100
Vero = verollinen hinta X sovellettava verokanta / (100 + sovellettava verokanta)
- Ostoista alv lasketaan samalla tavalla, tosin ostolaskuissa tiedot tulee olla valmiiksi laskettuna
- Myyntien verosta vähennetään ostojen vero, jolloin selviää valtiolle tililtettävän veron määrä.
- Mikäli ostoja ollut enemmän, vero muodostuu negatiiviseksi, ts. valtio palauttaa maksettua arvonlisäveroa. Palautusajankohdan voit määritellä itse verotilin tiedoissa, tai jättää palautettavan summan kasvamaan yhteisökorkoa verotilille ja odottamaan mahdollisia seuraavia suorituksia. Yhteisökorko ei ole tuloveron alaista tuloa!
- Verotilillä tai kausiveroilmoitusohjeesta löytyy yksityiskohtaisemmat tiedot, mitä ilmoitetaan.
- Sähköisen ilmoittamisen ajankohta on kohdekautta seuraavan toisen kuun 12. pvä, tämä on myös maksun eräpäivä. Suomeksi tarkoittaa sitä, että kesäkuun myynneistä alv:n viimeinen mahdollinen maksupäivä ilman seuraamuksia on elokuun 12. päivä.
- Alv- ilmoituksen voi tehdä myös paperisena, jolloin ilmoittamisen tulee tapahtua kohdekautta seuraavan toisen kuun 7. päivä mennessä, maksun eräpäivä edelleen 12. päivä.
Mikäli heräsi ajatuksia tai jäi epäselväksi, ota yhteyttä ja kysy!
Leave a comment